Centrum Transferu Wiedzy

Aktualności

18.11.2016

NCBiR wspiera badania nad żywnością ekologiczną

 

 

CORE Organic Plus to Europejska, ponadnarodowa sieć współpracy badawczej, wspierana finansowo przez Komisję Europejską. Narodowe Centrum Badań i Rozwoju koordynuje nabór wniosków o dofinansowanie projektów badawczych związanych z produkcją ekologicznej żywności. Na realizację zwycięskich projektów NCBiR przeznaczy - 600 000 euro z uwzględnieniem udziału KE 660 000 euro, w podziale po 220 000 euro z przeznaczeniem na 1, 2 i 3 temat.

 

Zakres tematyczny:
Temat 1: Ecological support in specialised and intensive plant production systems - 220 000 EUR
Temat 2: Appropriate and robust livestock systems: cattle, pigs, poultry - 220 000 EUR
Temat 3: Organic food processing concepts and technologies for ensuring food quality, sustainability and consumer confidence - 220 000 EUR
 

Projekty powinny

a) zwiększać potencjał produkcyjny
b) poprawiać stabilności produkcji rolnej
c) poprawiać dobrostan zwierząt i efektywność wykorzystywania zasobów
d) mieć charakter innowacyjny
e) trwać maksymalnie 36 miesięcy
 
więcej informacji na stronie NCBiR
 
 
 
 
Centrum Transferu Wiedzy Uniwersytetu Medycznego w Lublinie